ГРИП СТАРТУЄ В ЖОВТНІ

За повідомленням прес-служби міністерства охорони здоров'я України, епідемічний сезон захворюваності на грип почнеться з жовтня 2018 року і триватиме до травня 2019 року

Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує, що в Україні ймовірно циркулюватимуть три штами: типу А /Мічіган/ 45/2015 (Н1N1),/ Сінгапур/ 2016 (Н3N2) і типу В /Колорадо/06/2017.

Як правило, водночас з настанням  холодів розпочинається сезон гострихреспіраторних вірусних інфекцій. Нежить, кашель, чхання, підвищення температури, головний біль, загальну слабкість ми називаємо застудою, хоча насправді це може бути грип. Тому за перших ознак хвороби потрібно залишитися вдома,  викликати лікаря та виконувати його приписи і рекомендації. Якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи  дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати інших на небезпеку.

Переносити ГРВІ «на ногах» - це злочин перед собою, адже можна набути  серйозних ускладнень, якіпозначаються передусім на дихальній і серцево-судинній системі. Крім того, заразити сотні людей.

Ні в якому разі не вдаватися до самолікування антибіотиками, гомеопатичними і народними засобами. Лікування має призначити тільки лікар!

Фахівці Центру громадського здоров'я закликають до вакцинації – найнадійнішого методу запобігання захворюванню і його ускладненням.  На жаль, до щеплення проти грипу вдається лише близько 0,5 відсотка населення. МОЗУ наводить статистику, що витрати для кожного хворого на грип або ГРВІ становлять від 400 до 2700 грн. залежно від тяжкості захворювання, а вартість однієї дози вакцини, що захищає протягом року, - близько 200 грн. Через два-три тижні після вакцинації організм людини уже здатний боротися з інфекцією. Щепленню підлягають всі здорові люди. Ускладнень, як правило, не виникає.

Не менш важливо дотримуватись санітарно-гігієнічних заходів, зокрема максимально часто мити руки проточною водою, провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання, уникати переохолодження, повноцінно харчуватися. Часник, цибуля, мед, шипшина, червоний солодкий перець, броколі, морська риба – ці продукти гарно зміцнюють імунну систему. Також зволожуйте слизову оболонку носа фізіологічним розчином.

Зробіть своєчасно щеплення та виконуйте прості поради  щоб протистояти серйозній хворобі!